Informacje dla bibliotek

Zapraszamy wszystkie biblioteki publiczne do nieodpłatnego wzbogacenia zbiorów bibliotecznych o pozycje książkowe w formie cyfrowej książki mówionej. Książki te zostały nagrane przez nasze stowarzyszenie w ramach różnych projektów realizowanych od 2007 r. Wszystkie książki nagrywane są w szyfrowanym formacie mp3, w ramach licencji ustawowej. Zgodnie z prawem mogą ich słuchać wyłącznie osoby niewidome.

Współpraca z nami daje gwarancję, że kilka razy w roku będziecie Państwo mogli otrzymywać kolejne książki i w ten sposób nieustannie wzbogacać zbiory cyfrowych książek mówionych przeznaczonych dla osób niewidomych i słabowidzących. Dzięki zdobywanym przez nas środkom nagrywamy i udostępniamy bibliotekom nieodpłatnie około 100 książek rocznie. Jesteśmy obecnie jedyną instytucją w Polsce, która udostępnia cyfrowe książki mówione na tak dużą skalę. Dzięki współpracy z naszym Stowarzyszeniem będziecie Państwo mogli co roku proponować niewidomym czytelnikom wiele nowych pozycji nie uszczuplając własnych zasobów finansowych, o które bardzo dziś trudno.

Książki udostępniane są bezpłatnie wszystkim bibliotekom publicznym, które po wcześniejszym kontakcie z nami przyślą na adres Stowarzyszenia wystarczającą ilość płyt dvd oraz odeślą załączony protokół potwierdzający odbiór książek (protokół sporządzany jest w dwóch kopiach). Po rozpoczęciu współpracy z naszym Stowarzyszeniem, biblioteka jest informowana o nowych projektach drogą listowną oraz elektroniczną. Ponadto planujemy także rozbudować sposób przekazywania książek o możliwość pobierania ich z internetu - z naszej strony.

Do korzystania z książek potrzebny jest specjalny odtwarzacz, który umożliwi odczytywanie zakodowanego formatu mp3. Dla osób niewidomych takie urządzenie jest dofinansowane przez Powiatowe Centra Pomocy Rodzinie w ramach realizowanych programów.

Od 2013 roku nasze Stowarzyszenie przekazuje bibliotekom także odtwarzacze umożliwiające osobom niewidomym słuchanie cyfrowych książek mówionych. Prosimy zaglądać do działu "Projekty".

Wszystkich zainteresowanych bibliotekarzy prosimy o kontakt z p. Agnieszką Kwolek - tel. 22 559 09 41 lub o kontakt e-mailowy pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.">Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
W dziale "Do pobrania" znajduje się katalog książek nagranych dotychczas przez Stowarzyszenie "Larix".